Cukrzyca ciążowa

dieta cukrzyca kobieta w ciazy insulinoopornosc diabetolog leczenie cukrzycy

Coraz częściej kobiety w ciąży dowiadują się o cukrzycy. Zdarza się, że u kobiety, u której prawdopodobieństwo jej rozwoju jest bardzo niskie, niemal zerowe wykrywa się ją w ciąży. Przyczyny powstawania choroby są nieznane, jednak podejrzewa się, że w dużej mierze wpływ na rozwój cukrzycy ma gospodarka hormonalna, która w ciąży jest wyjątkowo zaburzona. Na pierwszej wizycie u ginekologa, ciężarna powinna dostać skierowanie na wykonanie glukozy na czczo. Jeżeli wynik jest prawidłowy, to między 24. a 28. tygodniem ciąży powinna wykonać krzywą cukrową, która polega na doustnym podaniu 75 g glukozy rozcieńczonej w wodzie. Badanie polega na obserwacji stężenia glukozy we krwi przed jej podaniem oraz w 60. i 120. minucie od spożycia.

Wyniki rozpoznania cukrzycy ciążowej według tabeli z Zaleceń PTD 2018:

  • wynik na czczo (92-125 mg/dl)
  • w 60. minucie (≥180 mg/dl)
  • w 120. minucie (153-199 mg/dl)

Najczęściej cukrzycę ciążową rozpoznaje się w drugim, albo trzecim trymestrze i ustępuje od razu lub do kilku tygodni po porodzie. Kobiety, u których wykryto cukrzycę ciążową, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 w przyszłości. Kobieta w ciąży z rozpoznaną cukrzycą powinna być pod opieką diabetologa, gdyż nieodpowiednio leczona choroba może doprowadzić do:

  • przedwczesnego porodu
  • wad wrodzonych
  • infekcji bakteryjnych i grzybiczych
  • makrosomii (dużej masy urodzeniowej dziecka)
  • zgonu wewnątrzmacicznego

Leczenie – co jest ważne?

  • Stały kontakt z diabetologiem!
  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym (czym jest indeks glikemiczny dowiesz się z artykułu indeks i ładunek glikemiczny)
  • Dieta zbilansowana, która dostarczy odpowiednią ilość makro i mikroskładników niezbędnych do prawidłowego rozwoju ciąży
  • Sposób przyrządzania posiłków – unikanie smażenia w głębokim tłuszczu, polecane to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii
  • Regularność – posiłki niezbyt obfite i nie obciążające układu pokarmowego
  • Najlepszym rozwiązaniem jest współpraca z dietetykiem, który skomponuje odpowiedni jadłospis lub nakreśli jakie produkty są zalecane, a których warto unikać
  • Wdrożenie aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na obniżenie glikemii (spacer, pływanie)
  • Jeśli stosowanie się do zaleceń żywieniowych oraz aktywność fizyczna nie powoduje obniżenia glikemii, do leczenia włącza się insulinę
  • Warto prowadzić dzienniczek żywieniowy i zapisywać, po których produktach/potrawach występuje podwyższona glikemia i starać się je ograniczać, a najlepiej wyeliminować